Protoieria Moinesti   Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

Sobor de ierarhi, în rugăciune, la mormântul Arhiepiscopului Eftimie Luca
Joi, 4 noiembrie 2021, cinci ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-au reunit în comuniune de rugăciune la mormântul vrednicului de pomenire Arhiepiscop Eftimie Luca, cu prilejul împlinirii a È™apte ani de la naÈ™terea sa în Cer. Ziua de 4 noiembrie are o rezonanță aparte în calendarul...

mai multe detalii
FACEBOOK

Mărturisitorii Ortodoxiei din Parohia Sfântul Spiridon din Comănești
Prima duminică a Postului Mare reprezintă o zi de mare sărbătoare pentru creÈ™tinii ortodocÈ™i. În această duminică, numită „Duminica Ortodoxiei”, creÈ™tinii ortodocÈ™i marchează triumful dreptei credinÈ›e asupra ereziei iconoclaste È™i asupra tuturor ereziilor, în general. Această zi de sărbătoare a fost instituită de...

mai multe detalii
PAROHIA Băhnăşeni

BISERICA
Parohie: categoria 2 rural - 242 familii
Biserica: „SfinÅ£ii Voievozi” din satul Băhnăşeni
Data ridicării: 1848
Data târnosirii: 1900
Pictura: 1944 – pictor Jean Dumitrescu
Renovarea picturii: 1978 – pictor Nicolae PleÅŸuvu ajutat de Ion Barna
                                    2001 – pictor Dumitru Macovei
ReparaÅ£ii capitale ale bisericii: 2000 – 2001

Vizite arhiereÅŸti:

5 noiembrie 1978 – P.S. Eftimie
4 septembrie 2005 – P.S. Ioachim Băcăuanul

PREOT SLUJITOR     
Preot Bogdan Sardeni
Studii:
            Seminarul Teologic Dorohoi
            Facultatea Teologie TimiÅŸoara
Studii postuniversitare: -  
Anul hirotoniei: 6 decembrie 2003
Anul hirotesiei: –  
Parohii păstorite: 2003 – 2008: Parohia BoÅŸoteni
                                 2008 – prezent: Parohia Băhnăşeni
Starea civilă: căsătorit, 2 copii  
Telefon: 0766644315




Biserica din satul Bahnaseni, com. Parjol, se afla pe malul drept al paraului Solont, la 5 km de Bacau - Leontinesti - Moinesti. Acest sfant locas a fost construit in anul 1848, cu contributia a 37 de locuitori, aflati sub tutela boierului Dimitrie Strat. Biserica a fost sfintita in anul 1891; iar in 1898 primesc o donatie din partea boierului Vasile Lazar.

Stilul arhitectonic este in forma de corabie, fiind impartita in compartimente; un mic pridvor, pronaos, naos si altar, avand o singura turla deasupra pronaosu-lui. In anul 1944, interiorul bisericii a fost pictat de pictorul Jean Dumitrescu. Sf. Locas a fost redeschis la 25 martie 1946, in timpul preotului Al. Mazilu.

In anul 1964, s-a reparat fundatia cu beton armat si s-au legat peretii de jur imprejur cu 2 sine de fier intrucat cladirea era fisurata. Ultima sfintire a fost savarsita de P.S Eftimie, Episcop al Romanului, in anii 70 ai sec.XX, in timpul preotului Janica Popa. Timp de aproape doua decenii, biserica s-a aflat sub ingrijirea preotului Mihai Galusca. Acesta a predat stafeta preotului Dorin Constantin Puscasu, incepand cu 1 februarie 1998.

In perioada 1998-2005 s-au efectuat numeroase lucrari la Biserica din satul Bahnaseni. Toate acestea au fost realizate gratie Divinitatii, a stilului pastoral-misionar abordat de preotul paroh, sprijinit de un inimos Consiliu parohial, condus de epitropul Ardeleanu Neculai.

Intre anii 1998-2000, credinciosii parohiei au realizat cele 100 de trepte si o alee in serpentina , pentru a facilita accesul la Sfanta Biserica. Fiind constienti ca reparatiile capitale la Sfantul Lacas vor necesita un timp indelungat, enoriasii au au construit o anexa cu doua incaperi. Aceasta a fost sfintita ca si capela, in prezenta P.C parinte protopop Petru Todeanca, in luna noiembrie a anului 2000,urmand ca dupa resfintirea Bisericii, anexa sa indeplineaasca rolul de casa praznicala.

In august 2001 s-au demarat lucrarile la Sfanta Biserica. Turla - aflata intr-o stare avansata de degradare - a fost daramata, reconstruita si inaltata. Au urmat darimarea acoperisului bisericii, a boltii, inaltarea acesteia pe baza unei centuri nou turnate. Noul acoperis a fost realizat in stil moldovenesc.

Din motive obiective,clopotele au fost mutate intr-o clopotnita de lemn,special amenajata, la capatul scarilor.Aceasta clopotnita a fost acoperita cu tabla veche de la Biserica si a fost sfintita in noiembrie 2002.

La initiativa Consiliului parohial si cu sustinerea preotului paroh, au fost montate de catre un fiu al satului ferestre cu geam termopan si gresie. Stranele au fost facute din stejar, la Tg. Neamt.

Exteriorul a fost finalizat in 2004, prin grija consilierilor si a mesterilor din sat.
Icoanele din ocnite au fost realizate de pictorul Marcu M. de la Zanesti [Neamt].
Pictura interioara, in fresca, este opera pictorului Macovei din Moinesti. Tot acesta a reconditionat si catapeteasma. De asemenea, toata instalatia electrica a fost schimbata prin grija unui fiu al satului Purcaru Ion.

In anul 2005 s-au turnat terasele si aleele din ciment.Toate aceste activitati au fost coordonate direct de epitropul Neculai Ardeleanu, secondat de paraclisierul Ion Calin si sub discreta indrumare a preotului paroh.

Tot ce s-a realizat la Sfanta Biserica cu hramul ,,Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil din satul Bahnaseni, in ultimii 7 ani, este rodul sacrificiului, al jertfei depuse de oamenii satului in frunte cu preotul satului si gratie unor oameni de suflet din zona Moldovei.

Meritele acestora vor fi recunoscute in fata semenilor in ziua resfintirii Bisericii si in fata lui Dumnezeu, in ziua Judecatii.

STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.